2011/10/01

十八年青春,何價?

深霄未睡,本想搜尋一些懲教院所的圖片,無意發現報章一個很鱔的稿,講一對攣生妹妹拿十八年長期服務獎,和這兩位姊妹昔日有數面之緣,看了不無感慨,連結上Facebook,不一日,多位退休和未退休的同事留言大抒己見,看來,這真是一個在民間抑壓了很久的問題,未解決。

下文Copy and Paste 自Facebook,因未徵得留言好友同意轉載,辜隱其名。
廿一年前我入行時,十年八年未升職的二級懲教助理,都係一些表現麻麻的。過了廿年,足足十八,攞埋長期優良服務獎,都未有得升,仲要被人用黎出新聞,真的為默默耕耘的同事致敬!我想借呢個故仔,問下我地各位疑似特首,特區政府的團隊是醒過97前定差過97前,點解同樣做好一份工,大部份基層人員做到max左十幾年都無職升?
因為香港已死。Madam, 你係少數o既好人...呢個世界, 最緊要識擦, 如果唔係, max 廿年無得升都係咁話...
12 hours ago ·  ·

Joyce HO 快而準!果然係資優生^^無錯,擦係唔夠做架,要識擦,擦到D長官嘅意志被人擦左都唔知,結果,鞋童嘅意志=長官嘅意志,咁就大家都玩完。
11 hours ago ·  ·


曾幾何時, 我覺得自己都算係有理想有抱負o既, 唉, 比呢個政府磨滅左...政府工, 越做得就越做死, 越唔做o既越唔駛做 (呢句係我近排o既口頭禪) 比人搵笨出聲o個d叫計較, 搵人笨o個d就繼續風流快活升官發財....都係o個句, 最緊要識擦!!!
11 hours ago ·  · 


是悲情故事!我見有好多好醒的同事,做左廿幾年,就係唔想為左張 out 仔 CR 低聲下氣!
我有次聽見有同事同 DO 講,你唔好玩啦,張 out 仔你留俾想昇的人,我做多五年都退休。我一定同你番足工,不過我有事你就要俾我放!咁就大家都收線!
有好多長官就係用張 out 仔去玩權術!而唔係去俾一 d 值得的同事!
有一次某長官同我講,你張 CR 寫好啦,VG!不過如果你想見 薯仔幫,我同你寫過張 out 仔!
我同阿 sir 講,你如果覺得我 out 就寫 out,唔係因為我想昇、你就寫 out!多謝啦!

11 hours ago ·  · 


眼見d人為out仔埋沒良心,出賣人,事非當人情,無料扮有料,返工活係一個謊言世界,無人可信既情況,實在恐怖,依幾年見識左好多,依份工唯一既好處係教你唔好信人,信自己吧!灰
11 hours ago ·  ·


兩姐妹都是又醒又乖的職員,還記得她們當然投考時我都有份interview佢地,咁多年都很勤力,但係無法!無得升就係無得升!在女監工作想拿張VG CR 都唔容易啦!何況係OUTSTANDING!難上加難!我做了咁多年都未有過!
10 hours ago ·  · 


Madam, 因為呢個係政治遊戲, 並不是有能者居之嘅公平競爭!!!
9 hours ago ·


 我經歷過好易升和好難升的年代!其實我地個部門根本不可以用有能者居之!我們的升級受到社會大環境的控制!要講就要寫成千字以上!等我有時間再詳談!
5 hours ago ·


Madam!唔好話以上各位師兄姊嘅諗法,連我呢個只係做咗九年嘅都無乜寄望同感覺!我只會默默耕耘,努力做到最好同過得自己關就夠,其他嘢唔諗亦未輪到我諗!日日只有做做做!所以你見我放工放假咁多飯局同活動,可能呢啲已經係無形幫我減咗壓同放鬆嘅方法!
5 hours ago ·


我是一個AOII入職,升過AOI,—再升Officer!被人提攜升級試過,提攜下屬升級又試過!當中是有很多因素去影響!
5 hours ago ·


我想講講,我地唔好默默耕耘,因為你默默耕耘的話,係呢個世上無人會主動認識你,無人會突然睇到你!大家唔知道我講唔講得明!
5 hours ago ·  ·


Joyce HO 吳Sir講得好岩,請你繼續講多D,將你的體驗同上面呢班一直好乖好默默耕耘的小朋友分享。以前做政府基層人員,默默耕耘,等到退休有長糧,都算化算,今時今日做正苦工,默默耕耘半世,賠硬。
4 hours ago ·  ·


因為正在組織我的網誌和準備到台灣讀書,但我都希望講多些少比大家分享,我知道未必有太多朋友會喜歡聽我講!係我退休時,我和好多80後和一些資深又無機會升級的同事都分享過!他們!極之認同我的睇法!剛才我看到湯哥講起寫out仔的事,我個人從來都無咁同的AOI講,我相信,我係部門寫out仔比AOI係最多的一個!我認為每年CR的評分是一份成績表,也是對一位資深的工作人員作出鼓勵,我相信對他個人,對我和對部門都有裨益!我相信好多跟過我的AOI都能引證!
3 hours ago · 


在這裡,我希望一些到達年資或者過了年資都沒有得升的朋友提醒,以我的經驗,你一定要很坦白同你個直屬上級講清楚你的意願,你想博幫板,還是等升AOI,因為有些時間,你的態度會影響寫CR個位上級,尤其資深的同事!我曾經鼓勵過一個25年AOII的同事,給他3年好的CR,28升級,可能太遲,但也應該對他的工作表現作為一個認同!這個是實例,當時很多人都知道,也覺得很出奇!我認為做人要面對的東西,一定要令到其他人知道,除非你明天就退休或者明天就離開這個世界!我希望有機會繼續讀書,我認為做人一定要做到離開這個世界為止,想做就做,想學就學!但記住,一定要讓你身邊的人知道你想怎樣!像我們在工作上就是,現在競爭比我們之前實在差很遠!
3 hours ago ·  ·


湯哥說得十分對,十八年優良服務,換來都是個悲情的故事。同事乖乖默默地陪跑多年,十八載付出的血與汗,有獎章,無獎金,上埋報,其實這是部門的一大諷刺 ! 是須要管理階層去好好思考的議題。伍Sir講得很精粹 ! 十分認同。
about an hour ago ·


唔知邊個獻計做呢個古仔!得出咁多負面回應!
不過我接觸過其它紀律部隊,都差不多有這現像,要十八、九年才昇倒沙展。
都係勤力 d 讀書,昇幫辦還容易一點!

35 minutes ago · 

呢d叫做"唔啱音"師爺,"低調高唱",害了老爺 !

35 minutes ago ·

始終係要天時、地利、人和。有幸被派到自己能發揮的崗位,重要遇到有眼珠的上司,才可以不落後於人!
6 hours ago ·

 ·

2 則留言:

匿名 說...

將面書搬嚟呢處,一雞兩味,好行啫。

kitty

joyce 說...

面書好難尋回過了的留言,博客比較好找。有些回憶找不回不可惜,有些回憶找不回有時會怪自己沒有放好。行貨,都有buy的人。